Sungguh indah dan nyaman perasaan apabila mendapat kasih sayang daripada Tuhan yang sentiasa menyediakan segala keperluan kita, meluaskan keampunan dan rahmat-Nya kepada kita. Kemuncak daripada perjalanan kehambaan ini adalah apabila dijemput untuk menziarahi Allah di syurga kelak. Digambarkan oleh ‘ulama; apabila mendapat jemputan tersebut, hati terasa begitu berdebar bagaikan hendak tercabut jantung.
Berkata Syeikh Ahmad bin Abi al-Huwara di dalam kitab Zuhud: Aku telah mendengar sebahagian daripada sahabat kami, kalau tidak salah dia ialah Abu Sulaiman ad-Darani rhadhiyallahu ‘anhu berkata:

Sesungguhnya bagi iblis itu ada seorang syaitan yang bertugas untuk merosakkan amalan seorang ahli ‘ibadat yang mungkin mengambil masa 20 tahun lamanya. Tugasnya adalah menggoda ahli itu sehingga ia bercerita kepada orang lain yang ia melakukan sesuatu amalan dalam rahsianya. Maka syaitan ini akan merasa puas hati kalau boleh ia menjadikan pahala ahli ‘ibadat itu menurun daripada tingkatan sirr (rahsia) kepada tingkatan jahr (nyata).

Saturday, 5 November 2011

Mukmin yang kuat

 Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Mukmin yang kuat lebih baik dan lebih disukai Allah daripada mukmin yang lemah, tetapi di tiap-tiap (seorang dari mukmin itu) ada kebaikan. Beringin sangatlah kepada apa-apa yang memberi manfaat dan mintalah pertolongan Allah dan janganlah engkau lemah. Dan jika sesuatu (kesusahan) menimpamu, janganlah engkau berkata, Jika demikian pasti demikian, seandainya begini pasti begini, tetapi katakanlah, Qadarallah (Allah telah menakdirkan) dan apa yang Ia suka Ia berbuat karena sesungguhnya (kalimat) jika/andai itu membuka pintu setan" (H.R. Muslim dari Abu Hurairah)

Segala puji bagiNYA yang telah mengatur dan menetapkan setiap ketentuan itu adalah yang terbaik. Terkadang, apabila termangu-mangu melihat sesuatu yang bukan dalam perancangan kita, menjadikan kita tersentap lalu terdiam, merintih dan bertanya, KENAPA?

Maha Suci Allah, yang sebenarnya mengaturkan yang paling dan terbaik buat hamba-hambaNYA. Siapa lagi yang lagi Maha Mengetahui jika bukan DIA. Siapa lagi yang Maha Melihat, jika bukan DIA. Maha Suci Allah, Segala puji dan puja, hanya padaNYA, Allah swt.

Manusia ini dijadikan terlalu lemah, maha lemah. Setiap apa yang diingini, tidak terlepas dari penelitianNYA. Walau kita berusaha sekuat yang mungkin, sekuat tenaga, takkan terjadi perkara itu jika tidak DIA izinkan. Marilah wahai roh yang selalu bersangka-sangka, kembalikanlah hatimu kepadaNYA. Serahkan segala urusan itu kepadaNYA.

Perjalanan yang teramat payah ini, sedang kita lalui dengan hati yang berbolak-balik. Melihat kehidupan sekeliling, kita sangkakan bahawa semuanya di dalam perancangan kita. Memerhatikan kelibat bayang-bayang gurauan manusia, kita sangkakan bahawa kita dihargai. Terpacul pula riak-riak kemarahan, kita sangkakan kita dibenci.

Wahai jiwa yang seringkali terkandas dari kehidupan yang sebenar, janganlah kita terus-terusan tersasar dan menjadi seorang yang keras membentak tentang kehidupan ini. Jangan jadikan kita seorang manusia yang keras di luar, tetapi berkeping-keping di dalamnya. Janganlah kita cepat mempercayai dengan sekeliling kerana keadaan sering menipu kita.

Percayalah kepadaNYA. Bulatkan tekad untuk menjadi hambaNYA yang sebenarnya. Letakkan kelemahan kita di hadapanNYA, dan cubalah, serta cubalah untuk teguhkan hati, tenang, berjalan di perjalanan ini.

Sesungguhnya perjalanan ini terlalu payah, dan kita memerlukan kekuatan yang luar biasa untuk bergantung harap kepadaNYA.

Insya Allah.

Wahai anak, tidurlah di bawah aliran takdir, berbantal dengan kesabaran, setujuilah takdir, dan beribadah dengan menunggu kelapangan."
~Sheikh Abdul Qadir Jailani~

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Aishah r.a.hu telah bertanya kepada Nabi Muhammad s.a.w.:”Adakah diantara pengikut-pengikutmu yang akan memasuki syurga tanpa perhitungan?”Nabi Muhammad s.a.w. menjawab:”Ya, dia ialah orang yang banyak menangis menyesali segla dosa-dosanya yang telah ia lakukan.”