Sungguh indah dan nyaman perasaan apabila mendapat kasih sayang daripada Tuhan yang sentiasa menyediakan segala keperluan kita, meluaskan keampunan dan rahmat-Nya kepada kita. Kemuncak daripada perjalanan kehambaan ini adalah apabila dijemput untuk menziarahi Allah di syurga kelak. Digambarkan oleh ‘ulama; apabila mendapat jemputan tersebut, hati terasa begitu berdebar bagaikan hendak tercabut jantung.
Berkata Syeikh Ahmad bin Abi al-Huwara di dalam kitab Zuhud: Aku telah mendengar sebahagian daripada sahabat kami, kalau tidak salah dia ialah Abu Sulaiman ad-Darani rhadhiyallahu ‘anhu berkata:

Sesungguhnya bagi iblis itu ada seorang syaitan yang bertugas untuk merosakkan amalan seorang ahli ‘ibadat yang mungkin mengambil masa 20 tahun lamanya. Tugasnya adalah menggoda ahli itu sehingga ia bercerita kepada orang lain yang ia melakukan sesuatu amalan dalam rahsianya. Maka syaitan ini akan merasa puas hati kalau boleh ia menjadikan pahala ahli ‘ibadat itu menurun daripada tingkatan sirr (rahsia) kepada tingkatan jahr (nyata).

Thursday, 15 December 2011

Nasihat Kak Long

 Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang


Mata meneliti status sahabat. Alhamdulillah, pemilihan sahabat yang dimohon untuk bersahabat adalah yang berlatarbelakangkan dengan status nasihat. Alhamdulillah.

Tiba-tiba terpana pada satu status.

Nasihat dari Kak Long : ~ambil berat tentang ikhtilat~


Ikhtilat (pergaulan antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram) adalah HARAM kecuali di atas urusan kerja dan sebab-sebab tertentu sahaja.


Urusan adalah sesuatu perkara yang apabila dibentangkan di hadapan Allah, kita YAKIN kita mampu menjawab dan berhujah ia adalah urusan. Jika masih ragu-ragu ia urusan ataupun tidak, maka HATI-HATI lah ye~


Insya Allah sekadar renungan bersama~

Tersenyum.Segala puji dan puja hanyalah kepada yang Maha Esa, yang Maha Pemurah lagi Maha Mengaturkan, Allah swt. Selawat dan salam kepada junjungan Nabi, Muhammad s.a.w.

Ada sebahagian adik-adik yang selesa dengan panggilan Kak Long, dan ada yang hanya memanggil akak. Walau apa pun panggilan, biarlah dengan ada adabnya dan aku akan raikan kerana sesungguhnya panggilan itu melambangkan hormat dan kasih sayang kita.

Berkenalan dengan seorang adik lalu perkenalan menjadi akrab. Bertanya dengan pelbagai soalan yang berkisarkan hubungan antara lelaki dan perempuan.

Akhirnya, yang terpacul di mulutku adalah, "Tiada istilah kawan di antara lelaki dan perempuan"

Terbuntang mata adik di hadapanku dan aku hanya tersenyum.Atas izinNYA, sekali lagi bertemu dengan satu status.

Dr Yusuf al-Qardhawi menulis tentang ciri-ciri wanita dalam Islam dalam bukunya, Ciri-ciri Unggul Masyarakat Islam Yang Kita Idamkan. Antaranya, wanita tidak bercampur dengan lelaki asing (bukan mahram) kecuali kerana keperluan yang mendesak, kemaslahatan yang dibenarkan, dengan kadar yang mencukupi seperti solat di masjid, menuntut ilmu dan bantu-membantu atas dasar kebaikan serta ketakwaan agar wanita tidak dihalang dari menyertai untuk berkhidmat kepada masyarakatnya di sampaing tidak mengabaikan batas-batas syarak dalam pertemuan dengan lelaki

"Ya, memang kita boleh bersahabat, tapi, ada jaminan ke yang kita tak tersasar dari landasan Islam?"

Wahai manusia, bukanlah aku ingin menyempitkan ruang dan peluang. Menulis pemikiran aku ini, menjadikan aku teringat akan satu soalan yang diajukan pada aku oleh seorang adik.

"Kak, apa hukum bercouple sebenarnya?"

Tersenyum.

Bertanya lagi pada seorang adik "Apa pendapat adik tentang kawan-kawan yang bercouple?"

Saja ingin melihat pandangan dari seorang adik remaja yang masih lagi berada di alam persekolahan kerana kebanyakkan pelajar sekolah kurang memahami situasi yang dihadapi oleh gejolak perasaannya. Membaca pandangannya, dan akhirnya yang ku balas, "Uish, emosinya dik" Tergelak.

"Erk, ye ke kak. Mungkin sebab tak berapa berkenan"

Tersenyum.

Tidak kurang juga yang kurang suka. Inilah manusia, ada yang suka dan ada yang tidak suka, dan pada aku, hanyalah sebaris senyuman, meraikan setiap perasaan.

"Perasaan ini fitrah, cuma, kebanyakkan manusia tidak mengerti bagaimana harus diraikan perasaan itu, bagaimana yang telah Allah gariskan untuk meraikannya" Ulasku.

Ya, berkawan dan bersahabat di antara lelaki dan perempuan, hukumnya mubah atau harus pada awalnya atas sebab urusan dan perkara yang membolehkan tetapi ianya boleh menjadi HARAM atau HALAL.

HARAM adalah apabila diselangi dengan perasaan lalu tidak disalurkan kepada yang betul dan menjadi perkara maksiat.

HALAL adalah apabila menyakini mampu untuk ke saluran yang betul dan diusahakan ke arah itu.

Ramai yang selalu mempergunakan "HARUS" di dalam urusan sehingga mereka tidak sedar ianya boleh mengganggu-gugat apa yang terjaga di dalam.

"Kan Nabi dah bersabda, pandangan mata itu adalah panahan syaitan. Apabila ada pertemuan, pastilah ada pandangan mata. Perkara itulah yang kita tak nampak yang sebenarnya harus dijaga oleh setiap mukmin. Sebab tu bila ada masalah dengan perasaan, tengok balik setiap maksiat yang telah kita lakukan dan perbaiki serta mohon pertolongan Allah untuk mujahadah"

Wahai hati-hati yang mencari keredhaan Allah, bukan ku katakan nasihat ini dengan samberono, tetapi, ku teliti sabda Nabi, tunjuk ajar dari golongan yang lebih arif, lalu ku aplikasikannya. Maha Suci Allah, kerana menunjukkan hikmahnya lalu ingin ku ajak sekalian saudara dan saudari, dengarkanlah setiap nasihat junjungan mulia, Nabi Muhammad s.a.w. Pastilah akan ada keberkatan di sebaliknya.

Tiada istilah kawan di antara lelaki dan perempuan ajnabi melainkan hanyalah sebatas urusan dan kemudian berlalu tanpa perlu di awan-awangan.

"Jaga ikhtilat sebab itu menentukan dengan siapa kita akan dipertemukan nanti sebagai jodoh kita. Akak teringat satu status seorang sahabiah ni. Dia kata, sebagaimana wanita itu berkelakuan, sebegitulah lelaki yang akan dijodohkan. Kalau kita jumpa lelaki itu melalui internet, maka, internetlah persekitarannya. Kalau kat masjid, insya Allah, lelaki itu adalah lelaki yang menggantungkan hatinya kepada masjid. Jadi, pilihan ada di tangan masing-masing dan bersabar itu penting. DIA Maha Mengetahui dan selalulah berbual denganNYA"

Bukan ku sempitkan dan menghadkan, tetapi, aku memikirkan natijah di kemudian hari, bukan semuanya dapat ikhlas menerima kafarah dosa. Takut di tengah jalan, iman tergadai, lalu, menjadilah hambaNYA yang berburuk sangka.

Setiap manusia akan melakukan kesilapan, tetapi kita ada manusia sekeliling untuk tolong mengingatkan atau memberitahu kerana ilmuNYA yang terlalu luas, tidak mampu kita tampung dalam satu-satu masa. Kita hanya diberi peluang untuk belajar dan sesungguhnya kita takkan pernah berhenti untuk belajar sehingga ke liang lahad.

Maha Suci Allah, jangan kita mencabar kekuasaan Allah dengan mempermudah-mudahkan apa yang telah Allah mudahkan. Sesungguhnya, DIA inginkan yang terbaik untuk kita. Jika kita lakukan kerana Allah, kerana nasihat kekasihNYA, maka, DIA lah yang lebih berhak untuk memberi yang terbaik untuk kita, dengan pengaturanNYA yang tersangat cantik.

Insya Allah.

Jagalah ikhtilat kerana kita tak tahu, saat bila akan dikafarah dosa kita. Takut nanti jika DIA membiarkan kita terus-terusan melakukan ikhtilat lalu terus sekali semua dikafarh di sana..Naudzubillah..Wahai saudara-saudariku, kafarah di sana, sangatlah pedih dan azab. Janganlah sampai kita dibiarkan terus-terusan melakukan sewenang-wenangnya tanpa ditegur olehNYA.

Aku hanya menyayangi saudaraku seislam kerana Allah, lalu ku coretkan tulisan ini sebagai peringatan buat diriku dan diri kalian bagi yang ingin dinasihati. Sesungguhnya agama Islam ini adalah nasihat. Jadilah manusia yang berakal yang menerima nasihat dan minta dinasihati.

Daripada Abu Ruqaiyyah Tamim ibn al-Darie r.a bahawa Nabi SAW telah bersabda: "Agama itu adalah nasihat" Kami berkata: "Untuk siapa?" Baginda bersabda: "Untuk Allah, untuk kitabNYA, untuk RasulNYA, untuk para Imam kaum muslimin dan untuk umat Islam seluruhnya"


(Hadith Riwayat al-Imam Muslim)


Semoga Allah memelihara kita.

Amin ya Allah..

Wahai anak, tidurlah di bawah aliran takdir, berbantal dengan kesabaran, setujuilah takdir, dan beribadah dengan menunggu kelapangan." 
~Sheikh Abdul Qadir Jailani~

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Aishah r.a.hu telah bertanya kepada Nabi Muhammad s.a.w.:”Adakah diantara pengikut-pengikutmu yang akan memasuki syurga tanpa perhitungan?”Nabi Muhammad s.a.w. menjawab:”Ya, dia ialah orang yang banyak menangis menyesali segla dosa-dosanya yang telah ia lakukan.”