Sungguh indah dan nyaman perasaan apabila mendapat kasih sayang daripada Tuhan yang sentiasa menyediakan segala keperluan kita, meluaskan keampunan dan rahmat-Nya kepada kita. Kemuncak daripada perjalanan kehambaan ini adalah apabila dijemput untuk menziarahi Allah di syurga kelak. Digambarkan oleh ‘ulama; apabila mendapat jemputan tersebut, hati terasa begitu berdebar bagaikan hendak tercabut jantung.
Berkata Syeikh Ahmad bin Abi al-Huwara di dalam kitab Zuhud: Aku telah mendengar sebahagian daripada sahabat kami, kalau tidak salah dia ialah Abu Sulaiman ad-Darani rhadhiyallahu ‘anhu berkata:

Sesungguhnya bagi iblis itu ada seorang syaitan yang bertugas untuk merosakkan amalan seorang ahli ‘ibadat yang mungkin mengambil masa 20 tahun lamanya. Tugasnya adalah menggoda ahli itu sehingga ia bercerita kepada orang lain yang ia melakukan sesuatu amalan dalam rahsianya. Maka syaitan ini akan merasa puas hati kalau boleh ia menjadikan pahala ahli ‘ibadat itu menurun daripada tingkatan sirr (rahsia) kepada tingkatan jahr (nyata).

Sunday, 4 November 2012

Semua orang tak faham, tapi..[CERPEN]Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang


Kepala semakin sakit. Selalu pitam. Terkadang pengsan tanpa sedar. Bangun, segala gadget berterabur. Dan tiada siapa yang peduli. Dan itulah sekujur tubuh yang sedang berusaha.

Surah al-An'am ayat 94

Dan sesungguhnya kamu datang kepada Kami sendiri-sendiri sebagaimana kamu Kami ciptakan pada mulanya, dan kamu tinggalkan di belakangmu (di dunia) apa yang telah Kami karuniakan kepadamu; dan Kami tiada melihat besertamu pemberi syafa'at yang kamu anggap bahwa mereka itu sekutu-sekutu Tuhan di antara kamu. Sungguh telah terputuslah (pertalian) antara kamu dan telah lenyap daripada kamu apa yang dahulu kamu anggap (sebagai sekutu Allah).

"Kadang-kadang, kan kak, orang yang dekat dengan kita lah lagi tak faham diri kita. Adik pernah sampai didoakan keluarga sendiri untuk mati cepat" dan dia juga meninggalkan sekujur tubuh itu juga. Terdiam.


Berjalan menuju ke mesin ATM. Memasukkan kad. Tiba-tiba terpaku. "Berapa no pin ATM aku? Ya Allah, ingatkanlah, aku nak cepat buat kerja ni" Terbayang-bayang imbasan. Permulaan tapi masih kabur. "In sha Allah yang ni betul"

Kanser otak – sakit kepala, muntah-muntah, gangguan penglihatan, lemah atau lumpuh, pening/pitam, pelupa, perubahan personaliti.

Bukanlah itu sebagai major, tapi sekujur tubuh itu sangat ada simptom-simptom yang lain. Fikir lain, buat lain, cakap lain. Rebah dan hilang.


Wanita berusia tu melihat sekujur tubuh tu. Menggeleng kepala. Wanita yang dilengkapi dengan koat putih. "Awak kene banyak rehat. Lepas ni awak nak pergi mana?"


Mata dah panas, air bertakung. Sangat terkesan dengan ambil berat dari seorang wanita asing yang hanyalah seorang doktor. Bibir masih tersengih-sengih. "Kejap lagi saya nak beli barang, doktor. Ada benda tak selesai lagi"


"Sorang-sorang?" Doktor menggeleng. "Selesai je beli, terus balik, rehat" Nasihat yang penuh keibuan. Hampir menitis air mata, tapi bibirnya tetap tersengih-sengih kerang busuk di hadapan wanita itu.


"Awak, tiada siapa dalam dunia ni yang memahami kita, hatta diri kita sendiri pun tak memahami diri kita. Yang benar-benar faham adalah Allah yang Maha Memahami" terduduk. Air mata mengalir. Hati bersuara, "Ya Allah, aku rindukan kata-kata darinya."


"Ukhti, janganlah macam ni. Ukhti kene pergi cek. Tinggalkan dulu semua kerja"


"Tak boleh ukhti. Minggu ni ana banyak kerja. Ana ada masa minggu depan je"


"Ukhti..janganlah macam ni..."


"Alar ukhti, kalau Allah nak ambil, DIA tetap akan ambil. Dan tiada siapa yang boleh halang. Minggu ni ke, minggu depan ke, bulan depan ke. (tergelak)Tapi ana tetap bersyukur kerana ana sempat berkenalan dengan ukhti"


Tersenyum.


"In sha Allah, nanti ana akan pastikan. Tapi, kalau ana dah pasti, dan kalau betul apa yang ana sangka, ana tak nak buat apa-apa. Cuma ana nak menghitung hari sambil menyelesaikan tugas ana di dunia. Ukhti boleh lepaskan ana?"


"Ukhti!!!"
Al-Qasim bin Muhammad hidup sehingga berusia melebihi 72 tahun. Ketika usianya semakin lanjut matanya mula kabur.

Pada tahun-tahun akhir hayatnya, beliau berangkat ke Mekah untuk menunaikan haji. Ketika dalam perjalanan ini, beliau menemui ajalnya.

Sebelum menemui ajalnya, beliau berpesan kepada anakandanya: 

"Apabila ayah mati, kafankan ayah  dengan pakaian yang selalu ayah pakai untuk sembahyang. Baju ayah, kain ayah dan selubung ayah. Itulah kain kafan datukmu, Abu Bakar. Selepas itu, masukkan ayah dalam liang lahad dan teruslah pulang ke keluargamu. Jangan sekali-kali kamu berdiri di kubur ayah dan kamu katakan: Dahulu ayah saya...Dahulu ayah saya..Sedangkan ayah tidak memiliki apa-apapun"

LARANGAN MERATAP MAYAT

Dari Anas b malik r.a
'Kami bersama-sama Rasullullah pernah menemui Abu Suffian Al-Qain yang sangat menyayangi Ibrahim.Lalu Rasullulah mendekati Ibrahim ,memeluk dan menciumnya.

Kemudian kami masuk sedang Ibrahim terbujur kaku, maka kedua mata Rasullullah pun berlinangan.Lalu Abdurrahman b Auf bertanya kepasa Rasullulh...'Apakah engkau menangis Ya Rasullulah?

Baginda menjawab..'Wahai Ibnu Auf , titisan air mata adalah rahmat'...Maka air mata baginda pun terus menitis hingga akhirnya baginda bersabda..'sesunguhnya mata pasti akan menitiskan air mata, sedangan hati pun bersedih.Kita tidak boleh berkata kecuali yang diredhai oleh Allah.Dan kami benar-beanr sedih atas kepergianmu Ibrahim..(HR Muttafaqun' alaih)

Dalam hadith Rasullulah tesebut memberitahu bahawa hati seseorang akan merasai sedih atas kematian orang yang sangat dicintai, dan mata membenarkan hal itu melalui linangan air mata dan tangisan.Tidak diragukan lagi bahawa tangisan Rasullullah atas kematian puteranya itu merupaka bukti bahawa dibolehkan menangis atas kematian seseorang dengan syarat tidak disertai dengan ratapan dan memukul-mukul diri sendiri kerana itu akan menyebab kan diazabnya orang yang meninggal itu.

Rasullulah bersabda yang bermaksud,
'Barangsiapa yang meratapi mayat maka dia akan diazab atas ratapan itu pada hari akhirat kelak'

Rasullulah SAW sangat mengambil berat tentang larangan meratap ini, khususnya bagi kaum wanita. Rasullulalh mengancam wanita yang suka meratapi orang yang sudah meninggal dengan seksaan yang pedih.Jika orang yang meratap tersebut tidak bertaubat sebelum meninggal dunia, maka mereka akan dibangkitkan pada hati kiamat kelak dengan bentuk dan rupa yang sangat menakutkan serta dipakaikan dengan pakaian dari minyak tar yang mendidih dan pakaian yang terbuat dari besi yang membara.

Selain itu tertutup baginya daripada dikunjungi malaikat pembawa rahmat.Kemudian mereka tidak memperoleh doa dari malaikat tersebut.
Diriwayatkan oleh Imam Muslim,


Wahai anak, tidurlah di bawah aliran takdir, berbantal dengan kesabaran, setujuilah takdir, dan beribadah dengan menunggu kelapangan." 
~Sheikh Abdul Qadir Jailani~

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Aishah r.a.hu telah bertanya kepada Nabi Muhammad s.a.w.:”Adakah diantara pengikut-pengikutmu yang akan memasuki syurga tanpa perhitungan?”Nabi Muhammad s.a.w. menjawab:”Ya, dia ialah orang yang banyak menangis menyesali segla dosa-dosanya yang telah ia lakukan.”