Sungguh indah dan nyaman perasaan apabila mendapat kasih sayang daripada Tuhan yang sentiasa menyediakan segala keperluan kita, meluaskan keampunan dan rahmat-Nya kepada kita. Kemuncak daripada perjalanan kehambaan ini adalah apabila dijemput untuk menziarahi Allah di syurga kelak. Digambarkan oleh ‘ulama; apabila mendapat jemputan tersebut, hati terasa begitu berdebar bagaikan hendak tercabut jantung.
Berkata Syeikh Ahmad bin Abi al-Huwara di dalam kitab Zuhud: Aku telah mendengar sebahagian daripada sahabat kami, kalau tidak salah dia ialah Abu Sulaiman ad-Darani rhadhiyallahu ‘anhu berkata:

Sesungguhnya bagi iblis itu ada seorang syaitan yang bertugas untuk merosakkan amalan seorang ahli ‘ibadat yang mungkin mengambil masa 20 tahun lamanya. Tugasnya adalah menggoda ahli itu sehingga ia bercerita kepada orang lain yang ia melakukan sesuatu amalan dalam rahsianya. Maka syaitan ini akan merasa puas hati kalau boleh ia menjadikan pahala ahli ‘ibadat itu menurun daripada tingkatan sirr (rahsia) kepada tingkatan jahr (nyata).

Monday, 26 November 2012

Berangan-angan...^_^Terkadang, berangan-angan itu perlu, kerana angan-angan itulah, setiap butir kata-kata yang meniti di bibir kita sentiasa diungkap.


Tersenyum.


Hidup ini akan indah dengan angan-angan. Tapi, biarlah angan-angan yang menjadikan kita kuat berusaha.


"Aku nak jadi kaya"

"Aku nak cantik"

"Aku nak jadi kurus"

Dan lain-lain.


Orang beriman, akan berangan-angan di luar kotak.


"Aku ingin ke syurga"

"Aku ingin menjadi seorang yang hebat menyebarkan ilmu"

"Aku ingin menjadi mujtahid"


Tersenyum. Tapi, percayalah, angan-angan yang terbaik untuk kita, DIA akan kabulkan dengan melihat usaha kita.


Berangn-anganlah untuk yang terbaik di dalam kehidupan di dunia dan akhirat. Berangan-anganlah dengan harapan angan-angan itu kita akan kecapi apabila kita kuat berusaha dengan penuh gigih.


Berangan-anganlah kerana berangan-angan itu perlu untuk kita teruskan kehidupan kita.


Tapi, jangan terlampau berangan-angan sehingga kita lupa untuk berusaha, dan jangan terlalu berusaha sehingga kita melupakan batas seorang hamba. Kerana itulah, bersederhanalah.


Tersenyum.

Wahai anak, tidurlah di bawah aliran takdir, berbantal dengan kesabaran, setujuilah takdir, dan beribadah dengan menunggu kelapangan."
 ~Sheikh Abdul Qadir Jailani~

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Aishah r.a.hu telah bertanya kepada Nabi Muhammad s.a.w.:”Adakah diantara pengikut-pengikutmu yang akan memasuki syurga tanpa perhitungan?”Nabi Muhammad s.a.w. menjawab:”Ya, dia ialah orang yang banyak menangis menyesali segla dosa-dosanya yang telah ia lakukan.”