Sungguh indah dan nyaman perasaan apabila mendapat kasih sayang daripada Tuhan yang sentiasa menyediakan segala keperluan kita, meluaskan keampunan dan rahmat-Nya kepada kita. Kemuncak daripada perjalanan kehambaan ini adalah apabila dijemput untuk menziarahi Allah di syurga kelak. Digambarkan oleh ‘ulama; apabila mendapat jemputan tersebut, hati terasa begitu berdebar bagaikan hendak tercabut jantung.
Berkata Syeikh Ahmad bin Abi al-Huwara di dalam kitab Zuhud: Aku telah mendengar sebahagian daripada sahabat kami, kalau tidak salah dia ialah Abu Sulaiman ad-Darani rhadhiyallahu ‘anhu berkata:

Sesungguhnya bagi iblis itu ada seorang syaitan yang bertugas untuk merosakkan amalan seorang ahli ‘ibadat yang mungkin mengambil masa 20 tahun lamanya. Tugasnya adalah menggoda ahli itu sehingga ia bercerita kepada orang lain yang ia melakukan sesuatu amalan dalam rahsianya. Maka syaitan ini akan merasa puas hati kalau boleh ia menjadikan pahala ahli ‘ibadat itu menurun daripada tingkatan sirr (rahsia) kepada tingkatan jahr (nyata).

Monday, 10 October 2011

Saya Tak Sakit, Tapi...

Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Dewasa ini, terlalu ramai yang laju mengungkapkan perkataan ukhwah tanpa mereka sedari makna di sebaliknya. Di akhir zaman ini, masing-masing dah terlalu biasa dengan ukhwah internet sehinggakan dirasakan menjaga ukhwah itu cukup dengan hanya pesanan ringkas berbunyi ungkapan ukhwahfillah.

Wahai sahabat, wahai saudara-saudariku, hayati dan renungilah makna di sebalik ukhwah yang disebutkan. Bukan atas dasar kita menghabiskan masa bersama-sama, keluar bersiar-siar dan sentiasa memenuhi permintaan pertolongan dia tanpa di dalam hati terasa ingin melihat kebahagiaannya dunia dan akhirat tetapi lebih besar lagi sebenarnya makna ukhwah di sebaliknya.

Jika benar kita hayati, dan jika benar kita fahami, kita akan rasakan seolah kebahagiaannya adalah kebahagiaan kita, dan kesedihannya juga adalah kesedihan kita. Berusaha menuturkan kata-kata indah yang bisa menyejukkan hati seorang sahabat. Tanpa kenal erti letih dan lelah, sentiasa inginkan yang terbaik buatnya. Alangkah indahnya makna ukhwah jika kita benar-benar hayatinya.

Rasulullah s.a.w pernah bersabda, bahawa kita akan bersama-sama dengan orang yang kita cintai, maka, cintai dan kasihilah saudara seislam kita keranaNYA.

Pernah dikhabarkan dalam satu kisah, ketika satu hari para sahabat sedang berkumpul bersama Rasulullah s.a.w, tiba-tiba hadir seorang lelaki. Lalu, di antara mereka yang berada di sekeliling Rasulullah s.a.w, menuturkan kepada baginda, "Aku sayangkan dia, wahai Rasulullah"

Rasulullah s.a.w tersenyum dan bersabda, "Katakanlah kepadanya dan engkau akan mengetahui jawapan darinya"

Lalu, lelaki itu pun mengungkapkan, "Saya sayangkan anda kerana Allah"

Lelaki yang mendengarnya, tersenyum dan mengungkapkan, "Semoga Allah juga menyayangi anda seperti mana anda menyayangi saya"

Jika kita kasihkan dan sayangkan seseorang, kata Nabi, "Ucapkanlah" kerana di dalamnya terdapat suatu ketenangan dari kata-kata itu bagi seseorang yang mendengarnya.

Maha Suci Allah yang telah memberi secebis rasa kasih dan sayang terbit di dalam hati-hati hambaNYA. Maha Suci Allah, sesungguhnya, betapa DIA lebih tinggi lagi rasa kasih dan sayangNYA kepada kita. Segala puji dan puja bagi Allah, pemilik sekalian alam.

Saya berlindung dari memberi kata-kata yang tidak bermanfaat yang seterusnya menjerumuskan diri kepada api neraka. Sesungguhnya, hanya Allah lah yang Maha Mengetahui, yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, sentiasa memberikan perasaan ketenangan agar kita berkasih sayang.

Maha Suci Allah..

Renungilah perasaan kasih dan sayang seorang sahabat kepada sahabatnya, iaitu Tsauban kepada sahabatnya, Rasulullah s.a.w.

 
Pernahkah kita merasakan perasaan ini kepada saudara kita, sahabat kita? Semoga kita dikumpulkan bersama-sama di kalangan hamba-hambaNYA yang soleh-solehah lagi bertaqwa.

Amin ya Rabb

Wahai anak, tidurlah di bawah aliran takdir, berbantal dengan kesabaran, setujuilah takdir, dan beribadah dengan menunggu kelapangan."
~Sheikh Abdul Qadir Jailani~

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Aishah r.a.hu telah bertanya kepada Nabi Muhammad s.a.w.:”Adakah diantara pengikut-pengikutmu yang akan memasuki syurga tanpa perhitungan?”Nabi Muhammad s.a.w. menjawab:”Ya, dia ialah orang yang banyak menangis menyesali segla dosa-dosanya yang telah ia lakukan.”