Sungguh indah dan nyaman perasaan apabila mendapat kasih sayang daripada Tuhan yang sentiasa menyediakan segala keperluan kita, meluaskan keampunan dan rahmat-Nya kepada kita. Kemuncak daripada perjalanan kehambaan ini adalah apabila dijemput untuk menziarahi Allah di syurga kelak. Digambarkan oleh ‘ulama; apabila mendapat jemputan tersebut, hati terasa begitu berdebar bagaikan hendak tercabut jantung.
Berkata Syeikh Ahmad bin Abi al-Huwara di dalam kitab Zuhud: Aku telah mendengar sebahagian daripada sahabat kami, kalau tidak salah dia ialah Abu Sulaiman ad-Darani rhadhiyallahu ‘anhu berkata:

Sesungguhnya bagi iblis itu ada seorang syaitan yang bertugas untuk merosakkan amalan seorang ahli ‘ibadat yang mungkin mengambil masa 20 tahun lamanya. Tugasnya adalah menggoda ahli itu sehingga ia bercerita kepada orang lain yang ia melakukan sesuatu amalan dalam rahsianya. Maka syaitan ini akan merasa puas hati kalau boleh ia menjadikan pahala ahli ‘ibadat itu menurun daripada tingkatan sirr (rahsia) kepada tingkatan jahr (nyata).

Saturday, 19 January 2013

Kehidupan menuju destinasi..


Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.


Dunia, setiap masa berubah. Setiap waktu berputar tanpa berhenti. Dan detik itu tidak menunggu manusia yang leka dan lalai.


Melihat sekeliling, manusia kian bertukar-tukar, dan kian berbeza yang berada di dalam kelompokku. Hari-hariku adalah mengenali manusia baru. Berbagai ragam. Dan berkenalan dengan setiap kehidupan yang penuh penceritaan.


Kita tak tahu apakah jalan cerita kita seperti di dalam sangkaan manusia. Kita tidak tahu kisah hidup kita, pengakhirannya bagaimana.


Terkadang, mengenali Allah itu bukanlah hanya dengan mengerjakan ibadat kepadaNYA tetapi memahami hakikat ujian yang menimpa kepada kita. Terkadang, lain yang dirancang, lain pula yang jadi. 


"Kau dah tak boleh istikharah dah ni, Tiqah sebab engkau dah meletakkan ciri sebelum engkau bertanya kepada Allah. Apa yang engkau boleh buat adalah solat hajat" satu masa dalam pemilihan, tak tahu apa yang perlu dilakukan. Dan tertanya-tanya di dalam pengamatan jiwaku. "Apakah ibadatku selama ini salah?"


Masih terlalu banyak dan jauh manusia itu dalam memahami dan mengenali Allah. Masih mereka tidak kenal Tuhan yang Maha Agung, memilik arasy, yang mampu melakukan segala yang tidak termampu difikirkan olehnya. Bukan ibadat itu menunjukkan kita hamba yang taat, tetapi dalam memahami hakikat bahawa hidup bertuhan dan mengetahui DIA tidak pernah tidak mempedulikan kita.


Dunia, terlalu luas untuk digambarkan betapa DIA hampir dengan kita sehingga kita tidak mampu untuk mengangkat wajah, menghadapNYA dan perasaan malu itu sentiasa menyelubungi setiap pergerakan kita.


"Ana baru pertama kali mengenali dan mengetahui seorang muslimah yang sebenar-benar malu seperti ukhti"


Hanya sebaris senyuman dan tiada kata-kata. Bukan dibuat-buat dan itulah fitrah seorang wanita. 


"Wanita yang baik adalah yang tidak memandang dan tidak dipandang."


Apabila kita mengenali dan memahami hakikat malu di dalam diri kita, tidak sekelumit pun gambar, hatta nama berlegar di bibir-bibir manusia yang terlalu asyiknya dengan dunia, dan seringkali pula mempertikarikan setiap peristiwa dan setiap kejadian. Apa yang menjadi khayalan bagi insan yang sedang asyik dengan perasaan malunya adalah perbualan penduduk langit.


"Apalah gunanya nama adik meniti di bibir penduduk bumi, sedangkan di penduduk langit, adik menerima laknat. Naudzubillah." dan air mata itu mengalir.


"Allah, inilah yang abang kalah dengan adik walaupun abang seorang ustaz"


Dan suasana itu hanya diisi dengan linangan air mata, menangisi nasib diri yang menjadi perbualan, dan menerima fitnah manusia yang tidak mengetahui dan memahami hakikat yang berlaku.


Melihat sembapnya mata seorang wanita, dan akhirnya hati terdetik, "pasti dia telah terlalu letih menangis" dan aku hanya mampu mendoakannya dan berlalu pergi.


"Akak, orang yang dekat dengan kitalah orang yang paling tidak memahami kita. Adik pernah didoakan mati awal oleh ahli keluarga adik" dan perlahan-lahan langkah yang laju melontarkan perasaan memberontak itu menjadi terhenti pecutannya dek kerana kata-kata ini. Benar, masih ramai lagi yang nasibnya jauh lebih malang dari kita, dan kenapakah kita hanya meratap dan terus meratap?

Satu masa, saya pernah menerima rintihan seorang sahabat mengenai kesusahan dirinya. Di awal sehingga akhir, apa yang dia ceritakan adalah rintihan.

Dahulu, ketika saya menerima rintihannya, saya selalu berkata, "Baca Quran, tadabbur betul2" tanpa saya menyedari, dia tidak memahami bahas al-Quran dengan sebaiknya sehingga berkali dia tersilap dalam memberi andaian lalu saya yang melenting kerana andaiannya itu dikelaburi dengan andaian syaitan yang tidak kelihatan.

Pernah juga saya bercerita satu kisah, ketika mana seorang wanita ditimpa musibah, dia mendengar satu nasihat, bahawa perbanyakkan istigfar kerana istigfar itu penyucian dosa-dosa yang menghalang segala yang telah disediakan untuknya oleh Allah.

Dan kini, saya buntu apabila dia masih lagi merintih di hadapan saya pada perkara yang sama. Saya menarik nafas panjang dan menghela nafas...

"Sekarang ni, aku dah tak boleh kata, dekatkan diri kau dengan Allah dengan melakukan ibadat itu, ibadat ini. Aku hanya boleh kata, berkenalanlah dengan Allah kerana jika engkau kenal Allah, engkau tidak mampu mengatakan orang lain baik selain DIA. Semua ini perlakuan Allah kepada engkau, tapi engkau tak nampak Allah, yang kau nampak hanyalah perlakuan, bukan yang melakukan.

Cuba kau fikir, kau cinta dan sayang kepada seseorang, walau sakit macam mana pun dia buat, kau masih lagi tetap nak bersama dengan dia, bukan? Sebab kau tak lihat perlakuan dia, kau lihat dia yang kau cintai.

Begitu jugalah Allah. Kau tak nampak Allah, jadi engkau hanya boleh merintih sebegini..Berkenalanlah dengan Allah, DIA TERLALU BAIK untuk kau sia-siakan...."

Dan kita tidak tahu kebaikan manakah yang akan kita perolehi dalam kita meniti jalan untuk bertemuNYA..Sesungguhnya hidup dan mati kita itu hanya semata-mata kerana Allah, demi Allah dan untuk Allah..
Wahai anak, tidurlah di bawah aliran takdir, berbantal dengan kesabaran, setujuilah takdir, dan beribadah dengan menunggu kelapangan."
 ~Sheikh Abdul Qadir Jailani~

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Aishah r.a.hu telah bertanya kepada Nabi Muhammad s.a.w.:”Adakah diantara pengikut-pengikutmu yang akan memasuki syurga tanpa perhitungan?”Nabi Muhammad s.a.w. menjawab:”Ya, dia ialah orang yang banyak menangis menyesali segla dosa-dosanya yang telah ia lakukan.”