Sungguh indah dan nyaman perasaan apabila mendapat kasih sayang daripada Tuhan yang sentiasa menyediakan segala keperluan kita, meluaskan keampunan dan rahmat-Nya kepada kita. Kemuncak daripada perjalanan kehambaan ini adalah apabila dijemput untuk menziarahi Allah di syurga kelak. Digambarkan oleh ‘ulama; apabila mendapat jemputan tersebut, hati terasa begitu berdebar bagaikan hendak tercabut jantung.
Berkata Syeikh Ahmad bin Abi al-Huwara di dalam kitab Zuhud: Aku telah mendengar sebahagian daripada sahabat kami, kalau tidak salah dia ialah Abu Sulaiman ad-Darani rhadhiyallahu ‘anhu berkata:

Sesungguhnya bagi iblis itu ada seorang syaitan yang bertugas untuk merosakkan amalan seorang ahli ‘ibadat yang mungkin mengambil masa 20 tahun lamanya. Tugasnya adalah menggoda ahli itu sehingga ia bercerita kepada orang lain yang ia melakukan sesuatu amalan dalam rahsianya. Maka syaitan ini akan merasa puas hati kalau boleh ia menjadikan pahala ahli ‘ibadat itu menurun daripada tingkatan sirr (rahsia) kepada tingkatan jahr (nyata).

Sunday 4 January 2015

Kafarah dosa dan Ujian.


Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.


Apabila setiap saat dan waktu kita memutarkan kembali kisah kita, pasti akan ada lompang yang sebenarnya DIA sedang menampalkannya kembali.


Aku mendengar tazkirah di radio IKIM. Terkesima.


Dunia dakhwah itu terlalu berat untukku. Terlalu menyakitkan hati.


"Kalau kau berjaya, kak, ganjaran pahala akhirat banyak untuk ko tu" teriang-iang di telinga dan terimbas-imbas di fikiran. Dan akhirnya air mataku mengalir.


Hati terdetik, "Bukan itu yang diharapkan, aku hanya nakkan ketenangan beribadat, bukan hadiah. Aku hanya ingin teratur mendekatiNYA"


Allah. Terlalu sempit yang aku fikirkan tanpa aku kembali bermuhasabah akan apa yang telah aku lakukan. Bukankah kafarah dosa di dunia itu suatu bentuk kasih sayang dariNYA yang tak nak aku menghadapinya di sana kerana aku tahu, kafarah dosa di sana lebih lagi berat dari kafarah dosa di dunia.


Allah.


Dan akhirnya aku hanya redup melihat jauh ke sana. Pemandangan yang meruntun hatiku. "DIA sedang berbicara dengan engkau, kak" Dan sekali lagi aku terkesima.


Aku hanya berdiri kaku dan berfikir. Dan air mata itu masih tidak mahu berhenti dari mengalir. Ku seka empangan itu dan lagakku seolah-olah orang selsema.


Hidup ini masih panjang dan aku semakin lelah.


"Semakin hampir kita denganNYA, semakin getir ujianNYA, kak. Ko kene ingat tu"


Allah


Setiap kali aku ingin menyalahkan takdir, entah kenapa kesilapan-kesilapan itu tampil hadir dan berkata, "Bukankah kau pernah lakukan ini...itu...ini...itu..." dan akhirnya aku terduduk. Benar ya Allah, tiada ruang dan kesempatan pun yang aku tidak layak menerima kafarah ini kerana aku telah melakukan terlalu banyak kesilapan sehingga aku sendiri terduduk. Terdiam untuk berkata, "Kenapa Engkau berikan semua kepahitan ini"


Allah.


Maka hati ini perlahan mengiyakan dan pasrah untuk cuba redha akan semua kafarah dosa ini. Hanya sahaja aku berdoa agar imanku terjaga. Berdoa supaya iman ku ini terpelihara dari terus-terusan memberontak denganMU.


Allah.Wahai anak, tidurlah di bawah aliran takdir, berbantal dengan kesabaran, setujuilah takdir, dan beribadah dengan menunggu kelapangan."
 ~Sheikh Abdul Qadir Jailani~

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Aishah r.a.hu telah bertanya kepada Nabi Muhammad s.a.w.:”Adakah diantara pengikut-pengikutmu yang akan memasuki syurga tanpa perhitungan?”Nabi Muhammad s.a.w. menjawab:”Ya, dia ialah orang yang banyak menangis menyesali segla dosa-dosanya yang telah ia lakukan.”